T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BURDUR / MERKEZ - 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi

Beceri Odaklı Eğitimle Geleceği Yakalama

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk 2023 Eğitim Vizyonu'nun temel adımlarından birini "Ortaöğretim Tasarımı" olarak açıkladı. Yeni program 2020-2021'de 9. sınıflardan başlayarak kademeli olarak uygulanacak.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk 2023 Eğitim Vizyonu'nun temel adımlarından birini "Ortaöğretim Tasarımı" olarak açıkladı. Yeni program 2020-2021'de 9. sınıflardan başlayarak kademeli olarak uygulanacak.

Yeni ortaöğretim modeli köklü dönüşümler içermekte: Ders sayıları azalıyor, kariyer ofisleri geliyor, rehberlik hizmetleri güçlendiriliyor, ders seçme robotu ile öğrenciler kendi derslerini kendileri seçiyor, 12. sınıflarda destek çalışmaları artırılıyor, "bilgi kuramı" adında yeni bir ders zorunlu olarak müfredata giriyor, matematik, doğa bilimi gibi dersler de dahil uygulamalı derslere ağırlık veriliyor, HEY (hayal, etkinlik, yaşam) grubu etkinlikler başlığı altında spor, sanat, tasarım, sosyal sorumluklar ile çok yönlü gelişim imkanları getiriliyor, sertifika temelli eğitim ve portfolyo değerlendirme sistemi ile sonuç değerlendirmesinden süreç değerlendirmesine geçiliyor. Böylece okullarda öğrenci merkezli esnek bir yapıya geçiliyor.

Yeni model eğitim sistemi ve öğrencilere sunduğu yeni imkanlarla üç ana başlık altında kavramsallaştırılabilir.

Öğrencilerde beceri gelişimine odaklanma

Teknolojik değişimlerdeki hız tüm alanları etkilemekte ve geleceğin öngörülebilirliğini belirsizleştirmektedir. Bu durum değişimin çok yavaş olduğu tarım ve sanayi toplumu ihtiyaçlarına göre şekillenmiş standart yapılı okulların dönüştürülmesini gerektirmektedir. Belirsizlik ve değişimin baskın olduğu dünyada eğitim sistemlerinin odaklanması gereken alan, öğrencilerde yeteneklerine göre temel beceriler geliştirilmesi ve güçlendirilmesi olmalıdır. Bu bağlamda yeni ortaöğretim tasarımı "derinleşme" ve "kişiselleştirilmiş eğitim" ile alan eğitimine odaklanmakta, "bütünsellik" ve "disiplinler arası/üstü bakış" ile de öğrencilerde çok yönlü bakış oluşturmaya çalışmaktadır.

Bu amaçla yeni modelde ders sayıları azaltılmakta; 9. sınıflarda ders sayısı 8'e, 10. ve 11. sınıflarda 10'a ve 12. sınıflarda da 7'ye indirilmektedir.

Uygulamalı ve yaparak öğrenme yöntemleri ile teorik dersler yerine uygulama dersleri getirilmekte, öğrencilerde derinleşme yoluyla beceri gelişimine odaklanılmaktadır. Matematik ve fen bilimleri grubu derslerinin uygulamalarının getirilmesi, günlük hayat ile irtibatlandırılması, etkinlik temelli olarak işlenmesi öğrencinin bilgiyi etkin kullanma, alışkanlıklarını değiştirebilme ve yeni bilgi üretebilme becerilerine katkı sağlayacaktır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 27.05.2019 - Güncelleme: 27.05.2019 14:00 - Görüntülenme: 301
  Beğen | 0  kişi beğendi